Τηλ: 2310 919 777
info@sunenergy.com.gr
0 0.00

Cart

No products in the cart.

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ / ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

‘Ποιός είναι ο καλύτερος προσανατολισμός του συλλέκτή;’ 
Ο συλλέκτης πρέπει να είναι στραμμένος προς το νότο. Αποκλίσεις από το νότιο προσανατολισμό οδηγούν σε μειωμένη απόδοση καθώς μειώνεται η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνειά του. Στους νέους ηλιακούς με τεχνολογία κενού αέρος ο προσανατολισμός δεν μειώνει την απόδοση του συλλέκτη.
‘ Για τετραμελή οικογένεια τι ηλιακό χρειαζόμαστε για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης;’
Για τετραμελή οικογένεια συνήθως προτείνεται ηλιακός θερμοσίφωνας 200 Lt δεξαμενή. Ωστόσο, το μέγεθος του ηλιακού καθορίζεται κατά περίπτωση εξετάζοντας τις ανάγκες και συνήθειες της οικογένειας
‘ Ποια είναι η βέλτιστη κλίση του συλλέκτη;’
Η βέλτιστη κλίση για την Ελλάδα είναι 38ο για όλο το χρόνο.

Έχω σκεπή με κεραμίδια. Πως θα εγκατασταθούν οι συλλέκτες;’
Όλοι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες της SUNENERGY μπορούν να ενσωματωθούν σε κεραμοσκεπές ακολουθώντας την κλίση της σκεπής δίχως να υποβαθμίζεται η αισθητική του σπιτιού, να προκαλούνται ζημιές στα κεραμίδια και να επηρεάζεται η στεγανοποίηση.
‘ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΥΛΛΕΚΤΗ ΜΕ ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΕΝΟΥ;’
– Η κάθε σωλήνα του ηλιακού συλλέκτη κενού είναι ένα κλειστό κύκλωμα ανεξάρτητο από το νερό χρήσης, άρα εάν σπάσει κάποια σωλήνα δεν έχουμε διαρροή νερού, αλλά συνεχίζει να ζεσταίνει το νερό κανονικά.
– Η σωλήνες κενού είναι κυλινδρικές με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ηλιου να πέφτουν κάθετα καθ όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το μεσημέρι όπως συμβαίνει στους επίπεδους συμβατικούς συλλέκτες.
– Λόγο του ότι δεν έχουμε κυκλοφορία νερού στον συλλέκτη, δεν έχουμε φράξιμο του συστήματος, δεν κινδυνεύει να σπάσει από παγετό τις κρύες νύχτες, δεν παγώνει το νερό χρήσης την νύχτα λόγο της αντίστροφης λειτουργείας που συμβαίνει στους συμβατικούς συλλέκτες.
– Η κλίση των σωλήνων κενού μπορεί να είναι από 20 έως 80μοίρες, λύνοντας έτσι προβλήματα αισθητικής ή δυσκολίας τοποθέτησης όπως συμβαίνει με τους συμβατικούς συλλέκτες.
– Λόγω του κλειστού κυκλώματος και της μικρής ποσότητας νερού που περνάει μέσα από τον εναλλάκτη μειώνουμε την ισχύ τον κυκλοφορητών με αποτέλεσμα χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.
Διεθνείς μετρήσεις ενεργειακής απόδοσης του συλλέκτη δείχνουν ότι αποδίδει περίπου 35-45% περισσότερη ενέργεια από καλού επιπέδου συμβατικούς συλλέκτες.

Κίτρινο: επίπεδος συλλέκτης, Κόκκινο: συλλέκτης σωλήνων κενού

Το παραπάνω γράφημα (% αποτελεσματικότητα / θ°C πάνω από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος) υποδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η ενέργεια μεταδίδεται στους τυπικούς σύγχρονους Σωλήνες Κενού και στους συμβατικούς Επίπεδους Συλλέκτες, όταν οι συλλέκτες είναι θερμότεροι από τον περιβάλλοντα αέρα. Όπως μπορείτε να δείτε, και οι δύο τύποι συλλεκτών παράγουν ενέργεια μέσω της ακτινοβολίας. Ωστόσο, ένας επίπεδος συλλέκτης έχει απώλειες ενέργειας λόγω της αγωγής, μειώνοντας έτσι την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να μεταφερθεί στη δεξαμενή του ζεστού νερού. Αντίθετα, στην περίπτωση των Σωλήνων Κενού δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια ενέργειας από τον συλλέκτη επειδή δεν πραγματοποιείται αγωγή. Επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό από τη συλλεγόμενη ενέργεια είναι παγιδευμένο, μπορεί να μεταφερθεί περισσότερη ενέργεια στο εσωτερικό σύστημα του ζεστού νερού.

Οι Σωλήνες Κενού είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει να «διαρρέει» ενέργεια από το σύστημα. Η αγωγή παρατηρείται ακόμα και στους επίπεδους συλλέκτες φυσικού αερίου ή διπλών τζαμιών. Ανεπαρκής μόνωση για έναν επίπεδο συλλέκτη σημαίνει ότι επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος αέρος, από το ψυχρό αέρα και την εξάτμιση της υγρασίας από την επιφάνειά του. Ένας συλλέκτης σωλήνων κενού λειτουργεί σχεδόν ανεξάρτητα από αυτές τις επιρροές, αφού το κενό λειτουργεί ως ένα αδιαπέραστο φράγμα που εμποδίζει τη συλλεγόμενη ενέργεια να διαφύγει. Ένας συλλέκτης σωλήνων κενού μια ημέρα ηλιόλουστου χειμώνα με 0° C έξω, παράγει σχεδόν τόση ενέργεια όση σε μια ημέρα ηλιόλουστου καλοκαιριού.pinakas
‘Είναι απαραίτητη η συντήρηση;’
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κενού αέρος δεν έχουν αντιψυκτικό υγρό και δεν παγώνουν τον χειμώνα (έως -40°C).
‘Γιατί να στραφώ στην ηλιακή ενέργεια ?’ 
Για να καλύψετε δύο τουλάχιστον ανάγκες. Την ανάγκη σε ενέργεια και την ανάγκη να προστατευτεί το περιβάλλον.Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (με βάση το σημερινό ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου). Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο “αέριο του θερμοκηπίου” που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές. Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Επιπλέον, η χρήση της ηλιακής ενέργειας συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές και άλλων επικίνδυνων ρύπων που επιφέρουν σοβαρές βλάβες στην υγεία και το περιβάλλον (καρκινογόνα μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, κ.α)
‘Πώς λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά?’ 
Το ηλιακό φως είναι ουσιαστικά μικρά πακέτα ενέργειας που λέγονται φωτόνια. Τα φωτόνια περιέχουν διαφορετικά ποσά ενέργειας, ανάλογα με το μήκος κύματος του ηλιακού φάσματος. Το γαλάζιο χρώμα ή το υπεριώδες για παράδειγμα, έχουν περισσότερη ενέργεια από το κόκκινο ή το υπέρυθρο. Οταν λοιπόν τα φωτόνια προσκρούσουν σε ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο (που είναι ουσιαστικά ένας “ημιαγωγός”), άλλα ανακλώνται, άλλα το διαπερνούν και άλλα απορροφώνται από το φωτοβολταϊκό. Αυτά τα τελευταία φωτόνια είναι που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Τα φωτόνια αυτά αναγκάζουν τα ηλεκτρόνια του φωτοβολταϊκού να μετακινηθούν σε άλλη θέση και ως γνωστόν ο ηλεκτρισμός δεν είναι τίποτε άλλο παρά κίνηση ηλεκτρονίων. Σ’ αυτή την απλή αρχή της φυσικής λοιπόν, βασίζεται μια από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρισμού.
‘Από τι αποτελείται το φωτοβολταϊκό σύστημα ?’ 
Τα στοιχεία ενός διασυνδεδεμένου φωτοβολταϊκού συστήματος είναι:
Τα Φωτοβολταϊκά πλαίσια τα οποία μετατρέπουν το ηλιακό φως σε ηλεκτρική ενέργεια,οι αντιστροφείς οι οποίοι μετατρέπουν το συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα, η υποκατασκευή που αποτελείται από το σύστημα στήριξης, την καλωδίωση, την αντικεραυνική προστασία και τον μετρητή που καταγράφει την ηλεκτρική ισχύ που τροφοδοτείται στο δίκτυοΤα μη-διασυνδεδεμένα (stand-alone) φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούν ρυθμιστές φόρτισης σε συνδυασμό με τον μετατροπέα και συσσωρευτές αποθήκευσης για να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια όταν δεν υπάρχει ηλιακό φως, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύκτας.
‘Ποια είναι η διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού συστήματος; ‘
Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι 30 χρόνια. Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού πλαισίου είναι πολύ υψηλή – πάνω από 80% της αρχικής ισχύος μετά από 25 χρόνια, κάτι που κάνει τα φωτοβολταϊκά, μία πολύ αξιόπιστη τεχνολογία μακροπρόθεσμα.
‘Μπορώ να απαλλαγώ από τη ΔΕΗ αν στραφώ στην ηλιακή ενέργεια;’
Ναι, αλλά δεν είναι απαραίτητο, ούτε σκόπιμο τις περισσότερες φορές. Ας δούμε γιατί.Υπάρχουν δύο τρόποι να χρησιμοποιήσει κανείς τα φωτοβολταϊκά. Σε συνεργασία με το δίκτυο της ΔΕΗ ή ανεξάρτητα από αυτό.Ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με το δίκτυο της ΔΕΗ (διασυνδεδεμένο σύστημα). Στην περίπτωση αυτή, πουλάει κανείς το ηλιακό ρεύμα στο δίκτυο έναντι μιας ορισμένης από το νόμο τιμής και συνεχίζει να αγοράζει ρεύμα από τη ΔΕΗ όπως και σήμερα για να καλύψει τυχόν ανάγκες του. Έχει δηλαδή ένα διπλό μετρητή για την καταμέτρηση της εισερχόμενης και εξερχόμενης ενέργειας.
Εναλλακτικά, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο σύστημα που να καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών ενός κτιρίου ή μιας επαγγελματικής χρήσης. Για τη συνεχή εξυπηρέτηση του καταναλωτή, η εγκατάσταση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μονάδα αποθήκευσης (μπαταρίες) και διαχείρισης της ενέργειας.
‘Τι ενεργειακές ανάγκες μπορώ να καλύψω με ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα; ‘ 
Φωτισμό, ψύξη, ηχητική κάλυψη και οποιαδήποτε ουσιαστικά ενεργειακή ανάγκη μπορεί να καλυφθεί από ένα κατάλληλα σχεδιασμένο φωτοβολταϊκό σύστημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρει κανείς για τα φωτοβολταϊκά είναι ότι παράγουν συνεχές ρεύμα.
‘Σε περίπτωση συννεφιάς σταματάει η παραγωγή ενέργειας;’ 
Κατά τη διάρκεια όπου υπάρχει συννεφιά η παραγωγή μειώνεται αλλά δεν σταματά. Ένα φ/β σύστημα παράγει ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και χωρίς άμεση ακτινοβολία, δηλαδή, ακόμη και σε διάχυτο φως. Μια πλήρως αυτόνομη λύση με καλή σχέση κόστους-απόδοσης είναι π.χ. ένας συνδυασμός φωτοβολταϊκών στοιχείων και μιας μικρής ανεμογεννήτριας, δηλαδή ένα υβριδικό σύστημα. H παραγωγή ηλεκτρισμού από τον ήλιο και τον άνεμο αλληλοσυμπληρώνονται μέσα από το σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης της ενέργειας.
‘Ποια είναι η διαφορά μεταξύ inverter καθαρού ημίτονου και inverter τροποποιημένου ημίτονου;’
Ο inverter καθαρού ημίτονου παράγει “καθαρότερο” ρεύμα, καλύτερο ακόμη και από αυτό του δικτύου που έχουμε στα σπίτια μας, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οι συσκευές μας αποδοτικότερα, με χαμηλότερη κατανάλωση έως και 20% και χωρίς φθορά.Αν και ακριβότεροι, τους συστήνουμε χωρίς καμία επιφύλαξη. Ο inverter τροποποιημένου ημίτονου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές όπου οι συσκευές δεν λειτουργούν για πολύ ώρα και καθημερινά.
‘Ποια είναι η διαφορά μεταξύ απλού ρυθμιστή φόρτισης και ρυθμιστή φόρτισης τύπου MPPT;’
Ένας ρυθμιστής τύπου MPPT (Maximum Power Point Tracking) εκμεταλλεύεται σχεδόν όλη τη διαθέσιμη ισχύ των πάνελ με αποτέλεσμα να αποδίδει έως και 30% περισσότερο από τους απλούς ρυθμιστές. Οι απλοί ρυθμιστές, απλά ρυθμίζουν την τάση σε ένα σταθερό σημείο χάνοντας την επιπλέον ισχύ που παράγουν τα πάνελ αρκετές ώρες της ημέρας. Έτσι ενώ έχουμε πληρώσει για πάνελ 100 Watt/p, στην πράξη εκμεταλλευόμαστε μόνο τα 70 έως 80 Watt/p εάν χρησιμοποιούμε έναν απλό ρυθμιστή! Γι΄ αυτό προτείνουμε ρυθμιστές φόρτισης τύπου MPPT. Οι απλοί ρυθμιστές είναι ωστόσο κατάλληλοι για μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, αν η οικονομία έχει μεγαλύτερη σημασία από την πλήρη εκμετάλλευση της διαθέσιμης ισχύος των πάνελ.
‘Πως υπολογίζω την χωρητικότητα των συσσωρευτών? ‘
Για να βρούμε την χωρητικότητα των συσσωρευτών πολλαπλασιάζουμε τα Volt της μπαταρίας (V) με τα Ampere (A) και βρίσκουμε το αποτέλεσμα π.χ αν μια μπαταρία είναι 12Volt και 100 A τότε κάνουμε 12×100=1200 Watt/h δλδ αυτή η μπαταρία τεχνικά έχει αποθηκεμένα 1200Watt.

Δεν λύσατε το πρόβλημά σας;

 

‘Χρειάζεστε υποστήριξη;’
Τηλεφωνήστε Τώρα
2310 919 777 & 6945 854 547

Έχετε απορίες;
Στην διάθεση σας